Ik hoor hier zo vaak over, maar wat is het verschil?

Dat het niet hetzelfde is weet je waarschijnlijk al, het moeilijke is dat intolerantie en allergie vaak door elkaar gehaald worden en dat voedselintolerantie op twee manieren wordt gebruikt voor twee verschillende reacties. Ik geef je hieronder een uitleg, waarna je het hopelijk begrijpt.

Een voedingsintolerantie is dus niet hetzelfde als een allergie. Bij beide is sprake van een vorm van overgevoeligheid voor voedsel. Alleen bij een allergie is echter sprake van een reactie met daarbij de activering van het immuunsysteem met de kenmerkende klachten zoals niezen, jeukende ogen en in het ergste geval een anafylactische shock.

Opbouw naar een allergie door voeding

Een voedselallergie ontwikkelt zich niet van de één op de andere dag. De klachten ontstaan langzaam en het immuunsysteem wordt steeds meer geactiveerd. Dit wordt meestal voedselintolerantie genoemd, maar dit is feitelijk onjuist. Er is sprake van klachten, maar nog niet zodanig dat het al een allergie geworden is. Op dit punt is het traject van de reactie op voeding nog omkeerbaar.