Ik hoor dit zo vaak, maar wat is het verschil?

Dat het niet hetzelfde is weet je waarschijnlijk al, het moeilijke is dat intolerantie en allergie vaak door elkaar gehaald worden en dat voedselintolerantie op twee manieren wordt gebruikt voor twee verschillende reacties. Ik geef je hieronder een uitleg, waardoor de verschillen wat makkelijker te begrijpen worden.

Bij zowel een voedingsintolerantie als allergie is sprake van een vorm van overgevoeligheid voor voedsel. Alleen bij een allergie is echter sprake van een reactie met daarbij de activering van het immuunsysteem met de kenmerkende klachten zoals niezen, jeukende ogen en in het ergste geval een anafylactische shock.

Opbouw naar een allergie door voeding

Een voedselallergie ontwikkelt zich niet van de één op de andere dag. De klachten ontstaan langzaam en het immuunsysteem wordt steeds meer geactiveerd. Dit wordt meestal voedselintolerantie genoemd, maar dit is feitelijk onjuist. Er is sprake van klachten, maar nog niet zodanig dat het al een allergie geworden is. Op dit punt is het traject van de reactie op voeding nog omkeerbaar.

Klachten allergie – voedingsintolerantie kunnen zijn :

  • Misselijk
  • Hoofdpijn
  • Huid: eczeem, jeuk, netelroos, galbulten
  • Tinteling in de mond, tong, lippen
  • Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of -krampen en diarree
  • Moe, geen energie
  • Luchtwegproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid
  • Jeukende en tranende ogen

Daarbij is de extra moeilijkheid dat zo’n reactie meestal niet meteen optreedt. Nu zie je gelijk de verklaring waarom er niet snel aan voeding wordt gedacht. Helaas komt een reactie op voeding vaker voor dan gedacht.

Schadelijk

Naast de kans op het ontstaan van een allergie, ontstaat er darmirritatie en soms ook ontstekingen. Het voedsel wordt niet goed meer verteerd en opgenomen, zo kunnen er allerlei tekorten in je lichaam ontstaan. Het darmslijmvlies raakt beschadigd en kan niet goed meer beschermen tegen indringers in de vorm van bacteriën of slecht verteerd voedsel. Dit komt dan via de darmwand in het bloed en daarna in ons lichaam.

Bloedtest

Via een bloedtest kan er getest worden welke voedingsstoffen het immuunsysteem activeren. De positief geteste voedingsmiddelen moeten gedurende een langere tijd worden vermeden.
Dit is niet altijd even makkelijk en eenvoudig.

Je kan niet zomaar voeding weglaten. Het gevaar bestaat dat je dan niet genoeg voedingsstoffen meer binnen krijgt. Ik help je met de juiste vervangers te vinden zodat je niets tekort komt.

Voedselintolerantie

Een reactie op voeding zonder dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Klachten treden meestal pas op na het eten van een bepaalde hoeveelheid, dit wordt drempelwaarde genoemd. Het komt er dus op neer dat het eten van (kleine) hoeveelheden van een bepaald soort voedsel geen probleem veroorzaakt, maar een grotere hoeveelheid wel. Dit valt niet met een bloedtest aan te tonen.

Wanhoop niet. Het is zeker mogelijk om iets te doen aan de gevolgen van voedselintolerantie. Ik help je om uit te zoeken welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn en je niet meer of heel weinig zou moeten eten. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zonder deze te vervangen door gezonde alternatieven is erg onverstandig. Ik geef je gezonde alternatieven, zodat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Klaar met de buikpijn en andere klachten en wil je hier wat aan doen?