Intolerantie of allergie?

Ik hoor hier zo vaak over, maar wat is nu het verschil?

Niet alleen de woorden voedselintolerantie en voedselallergie lijken erg op elkaar, de reacties die erbij optreden ook. In je lichaam zelf gebeuren er echter andere dingen, waardoor het niet met elkaar verward mag worden. Bij beide is sprake van een vorm van overgevoeligheid voor voedsel. Bij een allergie is echter sprake van een reactie met daarbij de activering van het immuunsysteem, daarom kan een voedselallergie leiden tot anafylactische shock. Voeselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gehaald.

Bij een voedselallergie is het belangrijk dat je de stof waar je niet tegen kan, vermijd. In het algemeen geldt dat een allergische reactie meestal binnen een paar minuten tot een paar uur optreedt en bij een intolerantie kan het wel tot 72 uur duren voordat er klachten optreden.

Klachten die zowel bij voedselallergie als -intolerantie kunnen optreden zijn o.a.

  • Misselijk
  • Hoofdpijn
  • Huid: eczeem, jeuk, netelroos, galbulten
  • Tinteling in de mond, tong, lippen
  • Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of -krampen en diarree
  • Moe, geen energie
  • Luchtwegproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid, astmatische symptomen
  • Jeukende en tranende ogen

Voedselintolerantie (ook wel voedselsensitiviteit genoemd) houdt in dat Je last krijgt van bepaald voedsel. Het gebeurt echter pas na het eten van een bepaalde hoeveelheid, dit wordt drempelwaarde genoemd.

Het komt er dus op neer dat het eten van (kleine) hoeveelheden van een bepaald soort voedsel geen probleem veroorzaakt, maar een grotere hoeveelheid wel. Daarbij is de extra moeilijkheid dat zo’n reactie meestal niet meteen optreedt. Nu zie je gelijk de verklaring waarom er niet snel aan voedselintolerantie wordt gedacht. Helaas komt een voedselintolerantie vaker voor dan gedacht.

Voedselintolerantie is niet alleen vervelend, maar kan op langere termijn ook echt schade aan het lichaam aanrichten. Vaak ontstaat er darmirritatie en soms ook ontstekingen. Het voedsel wordt niet goed meer verteerd en opgenomen, zo kunnen er allerlei tekorten in je lichaam ontstaan. Het darmslijmvlies raakt beschadigd en kan niet goed meer beschermen tegen indringers in de vorm van bacteriën of slecht verteert voedsel. Dit komt dan via de darmwand in het bloed en daarna in ons lichaam.

Een glutenintolerantie kan uiteindelijk leiden tot de auto-immuunziekte coeliakie.

Hoe herken ik voedselintolerantie?

Moeilijk, aangezien je hier niet zo snel aan denkt. Klachten kunnen zijn:

  • Continu verkouden
  • Buikklachten: diarree, obstipatie, opgeblazen buik, buikpijn
  • Vermoeidheid, weinig tot geen energie
  • Hoofdpijn tot zelfs migraine
  • Reumatische problemen
  • Gewichtsproblemen (overgewicht of juist ondergewicht)
  • Huidproblemen (acne, eczeem, psoriasis etc.)

Wanhoop niet. Het is zeker mogelijk om iets te doen aan de gevolgen van voedselintolerantie. Ik help je om uit te zoeken welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn en je niet meer of heel weinig zou moeten eten. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zonder deze te vervangen door gezonde alternatieven is erg onverstandig. Ik geef je gezonde alternatieven, zodat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Klaar met de buikpijn en andere klachten en wil je hier wat aan doen?